2020. november 28., szombat

Névváltoztatás - Új élet Krisztusban

Fotó: Marosi Botond
A mai igeolvasásunk kezdetén, ahogyan hangosan olvasni kezdtem Péter apostol második levelét és kimondtam a nevét: Simon Péter, úgy hiszem Isten Szelleme megszólított és beszélt hozzám, amit elkezdetem mondani a kedves feleségemnek, aztán nekiültem írni és ez lett belőle:

"Simon Péter, Jézus Krisztus szolgája és apostola, azoknak, akik velünk egyenlő drága hitet nyertek a mi Istenünknek és megtartónknak Jézus Krisztusnak igazságában:" 2Péter 1:1

Simon Péter a levél írója. Így nevezi meg magát. Azt tudjuk, hogy az apostolnak a régi neve Simon volt, majd az Úr Jézus Péternek nevezte el őt – János 1:43; Máté 16:17-18.
Mit akar tanítani nekünk ezzel a Szent Szellem Péter apostolon keresztül? Amikor a Bibliában névváltoztatás történik, akkor egy ember életében új fejezet kezdődik. Amikor Isten új nevet adott valakinek, akkor annak az embernek az élete megváltozott és új fejezet nyílt számára a földi pályafutásában. Ilyen példák a Bibliában: Ábrám, akiből Ábrahám lett, Szárai, akiből Sára lett, Jákób, akiből Izráel lett. Mindhárom személy életében fontos változás történt.
Ábrahám lett a HIT atyja, akit az ige Isten barátjának nevez. Isten szövetséget kötött vele és ígéreteket adott neki, amelyek megváltoztatták az életét. Ő, aki vén korára gyermektelen volt, gyermeket nemzett és "sokaság atyja" lett. Ő lett a kiválasztott nép ősatyja. Sára lett az engedelmes feleség példája (1Péter 3:6), aki Isten ígéreteibe vetett hite által szült gyermeket, mégpedig a megígért gyermeket, vén korában. Jákóbból Izráel lett. Ő lett a tizenkét pátriárka atyja, akiktől elszaporodott Isten kiválasztott népe. Velük Isten szintén szövetséget kötött, ígéreteket adván azáltal. Sőt, új szövetség ígéretét is adta Isten Izráelnek, amely a megígért Messiás által teljesedik be számukra, akinek eljövetele szintén ígéretként adatott nekik.
Ezek után mit mondhatnánk? Nagy dolgot jelent, ha valakinek Isten megváltoztatja a nevét. Nagy dolgot annak az embernek az életére nézve. És ezzel Péter apostol sem járt másként. Simonból, az egyszerű halász emberből apostol lett, aki felforgatta korának társadalmi rétegeit azzal, hogy az Úr Jézus követőjeként, elküldöttjeként hirdette az evangéliumot, amivel az Úr megbízta őt. Emberek ezreinek változott meg az élete Péter szolgálata által. És ez nem azért, mert ő egy olyan ügyes valaki volt, hanem mert Isten Fia, a Messiás elhívta őt, ahogyan Ábrahámot, Jákóbot is, és megváltoztatta élete irányát.
Megváltoztatta a nevét, szövetséget kötött vele és ez egy új fejezet kezdete volt Péter életében. (Az Írás az apostolokat idiótáknak mondja, ami nem éppen azt jelenti, mint amit ma értünk alatta – ApCsel 4:13 – „közönséges emberek” – nek nevezi őket, ami „hozzá nem értő, képzetlen, járatlan” jelentéssel bírt akkoriban). Péter szolga lett, rabszolga lett, ahogyan nevezi magát, az Úr Jézus Krisztus rabszolgája és ezt az élete meg is mutatta. Szolgálta Urát mindvégig és amit hagyott maga után, az ma is nagy hasznunkra van nekünk, akiket szintén elhívott az Úr.
Tehát, amikor Péter mindkét nevével kezdi levelét, akkor arra tanít, hogy valamikori életét, bűnös életét, amely Simonról és a halászatról szólt elhagyta azért, mert az életébe bejött Isten Fiának a hívása és ettől Péter lett, aki új életet nyert Krisztusban és ezzel az ÚJ élettel üdvösséget, örök életet és szolgálatot kapott. És az ő új életének eredménye lett sok ezer ember megváltozott élete, akik általa megismerhették Jézus Krisztust, Isten Fiát, a Szabadítót, a Megváltót, a Messiást. És Péter megemlékezik erről a nagy kegyelemről, amit Istentől kapott és ez a vers által erre a csodálatos kegyelemre mutat rá azokhoz szólván, akik vele együtt ugyanazt átélték, hogy a régi, reménytelen, haszontalan életük elmúlt és újat kaptak, újat „nyertek” Istentől Jézus Krisztus által. Ez az új, Péter szavaival élve, „drága”, és ezt mindazok tudják is, akik megtapasztalták azt a fordulatot az életükben, amelyet a Jézussal való találkozás eredményez.
Ma is van lehetőség új életre Jézus Krisztussal, ma is van lehetőség szövetséget kötni Vele, ma is vannak ígéretek Istentől és ma is van névváltoztatás. Ma, akik találkoznak Krisztus Jézussal keresztényekké, krisztusiakká válnak a szó szoros értelmében és így hívják őket. Számukra a világi elmúlt és kereszténnyé lett minden. Krisztus nevéről lettek elnevezve, krisztusiak, keresztények lettek és az életük ezt tanúsítja, ahogyan haladnak előre abban a „drága hit” -ben, amit Uruktól nyertek, ahogyan Simon is, aki Péterré lett.
„Azért, ha valaki Krisztusban van, ÚJ TEREMTÉS AZ; a régiek elmúltak, ímé újjá lett minden.” 2Korinthus 5:17

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése