2013. június 1., szombat

119. Zsoltár 5

„Vajha igazgattatnának az én útjaim a te rendeléseid megőrzésére!” Zsoltár 119; 5

Egy vágy, egy sóhajtás fogalmazódik meg ebben a versben: „Bárcsak mindig egyenesen járnék utadon, s hűségesen követném törvényedet!” – mondja az egyszerű fordítás. Ez annak az embernek sóhajtása, aki megismerte Istent, aki személyesen átélte a találkozást Jézus Krisztussal, akinek az életét az ige megváltoztatta.
Aki megtisztult és bárány lelkületet kapott, az már nem akar többé a sárban hemperegni, mint a disznó. Egyszer hallottam egy prédikációban, hogy kétféle lelkület létezik az emberekben. A disznó lelkület és a bárány lelkület. A disznó lelkület a világi emberben él, és ez szereti a pocsolyát, a fürdőzést a sárban. Én is valamikor ilyen lelkülettel rendelkeztem. Akárcsak a disznó, jól éreztem magam a pocsolyában, a sáros fertőben hemperegni. De, amikor az embert Jézus Krisztus hívja magához, akkor a pocsolya elkezd kényelmetlenné válni. Minél többet hallottam az igazságot, annál kényelmetlenebb volt a pocsolya. És aki elfogadja Jézus hívását, azt Ő megtisztítja. Más emberré lesz. Megváltozik. Más lelkületet kap. A Bárányét.
Én is így lettem bárány lelkületű. A bárány pedig nem szereti a pocsolyát. Ha beleesik is igyekszik ki belőle, de gyorsan. A bárány lelkület tiszta, nem szereti a mocskot. Ilyen lelket, szellemet ad az Úr, a Mindenható. Az Ő Szellemét.
És amikor az ember beleesik a pocsolyába, akkor látja, hogy mennyire esendő, mennyire gyenge Isten nélkül. Látja, hogy ha Isten nem segít, akkor visszamegy a pocsolyába hemperegni. De, aki megízlelte a mennyei ízeket, az felsóhajt: bárcsak…, vajha… járhatnék egyenesen mindig a te utadon. Az útmutató Isten beszéde, igéje, rendelései, bizonyságai, határozatai. Ezeknek megőrzése által tud az ember egyenesen járni. De ez még nem elég.
Ezért adta Isten az Ő Szellemét, hogy segítsen. Az ember csak úgy tud tiszta, bűn nélküli életet élni, ha Isten segít ebben. Ezt emberi erőből nem lehet megtenni, mert az ember velejéig romlott. A Bibliában olvasni lehet erről a romlottságról, ami jellemző ma is, úgy hívják: a teljes romlottság tana:

„Amint meg van írva, hogy nincsen csak egy igaz is; nincs, aki megértse, nincs, aki keresse az Istent. Mindnyájan elhajlottak, egyetemben haszontalanokká lettek; nincs, aki jót cselekedjék, nincsen csak egy is.” Róma 3; 10-12

Bárcsak…, vajha…, kiált fel a zsoltáros, kiáltok fel vele én is. Dávid már több ezer éve felismerte a boldogság titkát, az igazi boldogság titkát:

„Boldog az, akinek hamissága megbocsáttatott, vétke elfedeztetett. Boldog ember az, akinek az Úr bűnt nem tulajdonít, és lelkében csalárdság nincsen.” Zsoltár 32; 1-2


Ma már Jézus Krisztusban hívőként megtapasztalhatja minden ember ezt a boldogságot. Megtapasztalhatja minden ember a bárány lelkület csodálatos tisztaságát, a Szent Szellem erejét, Isten segítségét a bűnnel szemben való harcban. Mert a pocsolya ellen csak a bárányok rúg-kapálnak. A disznók ma is jól érzik magukat benne.


4 megjegyzés:

infaustus írta...

Érdekes dolog ez a boldogság. A világ mennyire becsapja az embereket, amikor elmondja nekik, hogyan lehetnek boldogok (pl. ha mindig elég pénz van a zsebében, hogy bármit megvehessen). Ezzel szemben a Biblia szerint a boldogság ott kezdődik, ahol istenfélelem van.

Köszi, jó gondolatok voltak!

marosi botond írta...

Köszönöm a kommentet infa. Régóta olvaslak, sokat inspiráltak írásaid, tanulmányaid. Az Úr áldását kívánom életedre, gyülekezetedre. Amúgy érdekes ellentétnek tűnik,vagy összeférhetetlenségnek, de tudjuk, hogy nem az, amikor azt mondjuk, hogy félelemből boldogság származik. Persze istenfélelemről beszélünk. Érdekes...

infaustus írta...

A félelem alatt én inkább tiszteletet, csodálatot értek, amikor felnézek valakire, és ámulatba esek tőle.

Egyébként köszönöm a jókívánságokat! Hasonló jókat neked is! ;)

marosi botond írta...

Tudjuk viszont azt is, hogy a félelem, istenfélelem rejt igazi félelmet is Attól, aki teremtett minket. Az Ő ítéleteire gondolva, Őt persze tisztelve, csodálva, nem nyújtjuk ki kezünket a gonoszra, eképpen bölcsességet nyervén és úgy járván, ahogyan Ő szeretné.
"Ímé az Úrnak félelme: az a bölcsesség, és az értelem: a gonosztól való eltávozás." Jób 28;28

Megjegyzés küldése