2013. július 8., hétfő

119. Zsoltár 10

„Teljes szívből kerestelek téged: ne engedj eltévedeznem a te parancsolataidtól!” Zsoltár 119; 10

Tévelygés, rossz úton járás, helytelen életmód, nem Isten szerinti életvitel és értékrend. Jézus Krisztus szerint két fő oka van annak, ha egy ember nem jár a helyes úton, azaz el van tévedve, tévelyeg:

„Jézus pedig felelvén, monda nékik: tévelyegtek, mivelhogy nem ismeritek sem az írásokat, sem az Istennek hatalmát.” Máté 22; 29

Az első ok: nem ismeri az írásokat. Isten igéjének nem ismerése tévelygésre vall. Mindazok, akik nem ismerik Isten beszédét, nem tartják be, nem úgy élnek, ahogyan az ige mondja, helytelen életet élnek. Mert Isten teremtette az embert és Ő megmondta, hogyan éljen az ember, hogy jó legyen neki. Akik ezeket nem tudják, azok nem ismerik az élet igazi értelmét, az élet igazi célját, számukra csak ez a földi élet van, amit ki akarnak használni minél jobban. Ez a tévelygés.
A második ok: nem ismeri Istennek hatalmát. Aki nem ismeri Isten beszédét, magát Istent sem ismeri, ebből következtetjük, hogy Isten hatalmát sem ismeri. Lehet, hogy hallott, olvasott arról, hogy régi beszámolók mit mondanak Istenről, hogy nagy dolgokat tett, de ezt ő maga nem élte át, nem tapasztalta, nem ismeri.
Ez az igevers egy olyan ember szájából hangzik el, aki elkezdte keresni Istent, elkezdett utána érdeklődni, érdekelni kezdte az, amiről hallott és felkutatta. Aki pedig őszintén elkezdi keresni Istent, annak Ő megmutatja magát, nem rejtőzik el, hagyja, hogy megtalálja. Számtalan példa van a Bibliában arra nézve, hogy emberek elkezdték keresni Istent és megtalálták, átélték az Ő hatalmát, megismerték az Ő beszédét és ilyen módon jó útra tértek, az életük megváltozott. Legnagyobb példák erre azok, akik találkoztak a názáreti Jézussal, aki a testté lett IGE, aki közel jött az emberekhez, bemutatta az igét és Isten hatalmát. Akik őt megismerték az életük megváltozott, jó útra tértek. Ha csak Zákeus történetét nézzük, amikor találkozott Jézussal minden megváltozott az életében. (Lukács 19. rész) De sok ilyen történet van.
Ma sincs másként. Aki keresni kezdi Istent és kutatni kezd utána, mert őszintén szeretné, hogy az élete megváltozzon, az ma is találkozhat Jézus Krisztussal, hiszen Ő ma is él, Ő ma is megváltoztatja emberek életét, ma is jó útra térít embereket, ma is tévelygőket állít helyre.
Aki pedig megismerkedik Vele, az igével, a Szellemmel, az újjászületik és átéli Isten hatalmát az életében, Isten újjáteremtő erejét az életében, átéli a változást, megismerkedik Isten parancsaival, beszédével és azt látja, hogy ha nem azok szerint él, újból el fog tévedni.
Ezért kiált fel az ember, segítségül hívva az Urat, hogy ne engedje el őt, mert átélte Isten hatalmát, megtartó erejét, tudja, hogy Isten az, aki meg tudja tartani őt a jó úton. Tudja, hogy a maga erejéből csak rosszra futja, és azért tudja mindezeket, mert megismerte Isten beszédeit, parancsolatait. Mert meg van írva:

„Elvetvén azért minden undokságot és a gonoszságnak sokaságát, szelídséggel fogadjátok a beoltott igét, amely megtarthatja a ti lelkeiteket.” Jakab 1; 21


Mindenki előtt ott áll a lehetőség. Isten ma is ugyanaz az irgalmas és kegyelmes Isten, mint kétezer évvel ezelőtt. Ma is várja, hogy emberek keresni kezdjék Őt teljes szívükből. Mert ezt másképp nem lehet. Szívünkből kiindulva, teljes őszinteséggel, odaszánással kell elkezdjük Istent keresni azért, hogy megismerjük az írásokat és Isten hatalmát és átéljük ezeket az igazságokat ahhoz, hogy megszűnjünk tévelyegni.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése